Thursday, 24 November 2011

Pergi tak kembali..

Setiap makhluk yang bernyawa di atas muka bumi Allah swt ini pasti akan MATI. Kita sebagai seorang insan yang kerdil disampingNya pasti akan kembali pada Nya jua suatu hari nanti. Cuma, Allah swt shj yang Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa.

Tarikh, masa, dimana kita berada utk kita kembali kepadaNya adalah merupakan rahsia Allah swt. Tiada siapa yang tahu. Hm, mesti korang tertanya-tanya kan kenapa aku berkata-kata seperti sedemikian? Korang nak cakap yang aku dah buang tebiat? Terpulang lah dekat korang.

Aku tak mampu untuk menghalang apa yang korang nak fikirkan. Aku juga hanyalah seorang hambaNya yang kerdil lagi lemah disampingNya.

Okay, bangun-bangun pagi tadi. Lepas mandi and dah siap pakai baju apa semua. Aku keluar bilik. Then, tetiba mak aku cakap dgan aku "guru besar sekolah rendah dah meninggal pagi tadi, cikgu Hani hantar SMS dekat mak pagi tadi."

And aku just like..meni"what ? baru semalam cakap pasai dia. Tau-tau, bangun pagi, dapat berita dia dah meninnggal." Urhm. Innalillah. Ya Allah, sesunggunya hanya Engkau yang Maha Mengetahui lagi Maha Berkuasa.

Haritu, aku baru jeh nampak arwah sewaktu aku dgan mak bapak aku pergi ke sekolah rendah untuk mengambil duit bantuan kerajaan dan kebetulan pada hari sama, keputusan UPSR diumumkan. Aku nampak arwah tersenyum, tergelak seperti biasa.

Namun, disebalik itu. Hanya Allah swt shj yang tahu. Beliau meninggal pada jam 2 pagi tadi akibat mengalami komplikasi jantung. Aku sebagai BEKAS anak didik beliau ataupun BEKAS murid SK Taman Pantai Sepang Putra juga turut terasa atas kehilangan arwah.

Since aku darjah satu, arwah telah berkhidmat sebagai Guru Besar di sekolah tersebut sehinggalah saat ini. Ya Allah, sejujurnya aku masih lagi terkejut dengan perkhabaran itu. Urgh. Tapi, takda ape yang boleh halang. Allah swt lebih menyanyangi arwah.

FYI, esok genap 5 bulan arwah Paklang aku pergi meninggalkan dunia yang sibuk ini. Ya Allah, sungguh cepat masa itu berlalu pergi. Bagaikan takpercaya yang arwah juga telah tiada disini lagi :(  Haih. Hanya Allah swt shj yang tahu betapa aku rindukan arwah.

Setiap kali aku teringatkan arwah, pasti akan ada air hangat yang mengalir di pipi. Okay, aku tau dah lari drpd tajuk aku yang asal.

Al-Fatihah buat arwah Hj.Sanusi bin Mohd.Noor dan juga arwah Hj Zainon bin Yaakob. Semoga roh arwah akan dicucuri rahmat oleh-Nya. Dan semoga arwah -2 ditempatkan dikalangan orang-2 yang beriman. Aminn. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment